Η ΓΓ Σωφρονιστικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές
Οξύτατο είναι το πρόβλημα συνθηκών που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές σύμφωνα με την κυρία Σοφία Νικολάου, καθώς σε ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ανέφερε πως στο σωφρονιστικό κατάστημα του Ναυπλίου εντοπίστηκαν χιλιάδες ποντίκια, όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr τον Απρίλιο.

«Επί πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καμία απολύμανση στις φυλακές. Δεν συζητώ κάν για μυοκτονίες και απεντομώσεις. Υπάλληλοι των φυλακών Ναυπλίου άνοιξαν μια πόρτα που δεν είχε ανοιχτεί επί χρόνια και ξεχύθηκαν πάνω τους 3.000 ποντίκια» είπε η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής.

Πέραν αυτών η κυρία Νικολάου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι αποφάσεις του παρατηρητηρίου κατά των Βασανιστηρίων αποτελούν την πυξίδα για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Η ίδια επανέλαβε ότι οι φυλακές Κορυδαλλού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού γι’ αυτό και αποφασίστηκε η μεταφορά 500 κρατουμένων σε καταστήματα της περιφέρειας.

Τόνισε ότι ο Κορυδαλλός αποτελούσε «άνδρο ανομίας. Συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Οι φυλακές δεν έκλειναν. Πρώτη φορά χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους τον Αύγουστο του 2019. Ήταν ανοιχτά τα κελιά και οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής. Το προσωπικό ήταν πλήρως απαξιωμένο. Ο πλήρης έλεγχος άνηκε στις συμμορίες. Πλέον τα ηνία τα έχουν οι υπάλληλοι. Τα καταστήματα δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης».

Η κυρία Νικολάου είπε πως «Το πιο αποφασιστικό βήμα είναι η δημιουργία του Δικαστικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Αθηνών στο Θριάσιο. Τρέξαμε μέσα στην πανδημία πάρα πολύ. Θα αποτελέσει φυλακή μόνο υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών. Βασίζεται σε πρότυπες μελέτες. Θα υπάρξουν κελιά 22 τ.μ. χωρητικότητας 4 ατόμων πλήρως εναρμονισμένων με τις επιταγές του ΕΣΔΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε το νέο προεδρικό διάταγμα. Το διάταγμα τώρα είναι στον ΓΓ Περιβάλλοντος. Ήμαστε πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο 2022 θα μπορέσουμε να κόψουμε κορδέλα».

Επίσης, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι το κατάστημα Δομοκού θα μετατραπεί σε πειθαρχική φυλακή για κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα και πρόσθεσε «Σχεδιάζεται νέο κατάστημα στην Χαλκίδα και καταστήματα για οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Κατάστημα 600 θέσεων στο Λασίθι. Μεγάλο στοίχημα να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους. Δεν μπορεί να προαυλίζονται μαζί κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα με κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα. Ο Δομοκός θα είναι για τα ειδεχθή και για τρομοκράτες».

Τέλος, η κυρία Νικολάου τόνισε ότι οι έλεγχοι στις φυλακές εντατικοποιούνται καθώς έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες κάνναβης και χαπιών, 210 κινητά τηλέφωνα, 406 λίτρα αλκοόλ, 214 μαχαίρια κ.α.
πηγη proto thema

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.