Η φυλή Emberá προέρχεται από την περιοχή Darien στην Panamá και την περιοχή Choco της Κολομβίας. Ζουν σε αυτήν την περιοχή για αιώνες, πολύ πριν υπήρχαν χώρες που ονομάζονταν Παναμά και Κολομβία και πριν ο πρώτος Ισπανός εξερευνητής πέσει στο νέο κόσμο. Κανείς δεν ξέρει αν το Emberá ήταν πάντα σε αυτήν την περιοχή ή μετανάστευσε από αλλού. Υπάρχουν φήμες ότι έχουν προγόνους στη Βραζιλία και ότι πιθανόν προέρχονταν αρχικά από την Πολυνησία. Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν το γνωρίζουμε και ίσως δεν ξέρουμε ποτέ.

Το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος πληθυσμού της Emberá στον Παναμά, περίπου 30.000 άτομα ζουν ακόμη στην περιοχή Darien. Το Darien είναι αρκετά απομακρυσμένο, 6-10 ώρες με το αυτοκίνητο ανατολικά της πόλης του Παναμά. Είναι τόσο απομακρυσμένο, που ο παναμερικάνικος αυτοκινητόδρομος που διασχίζει τις ΗΠΑ καταλήγει στο Darien στον ποταμό Sambu. Μετά από αυτό το σημείο, ο μόνος τρόπος ταξιδιού είναι με τα πόδια ή σκάψιμο κανό!

Το Emberá που ζει στην περιοχή Choco της Κολομβίας ονομάζεται επίσης μερικές φορές Choco ή Chocoe Indian. Ο όρος Choco αναφέρεται στην περιοχή Choco και χρησιμοποιείται μόνο από άτομα που δεν ανήκουν στην Emberá. Το Emberá δεν χρησιμοποιεί ποτέ αυτό το όνομα για να αναφέρεται στον εαυτό του.

Η κυβέρνηση του Παναμά αναγνωρίζει τις 7 μοναδικές αυτόχθονες φυλές που ζουν εδώ και σε κάθε μια έχουν δοθεί αυτό που ονομάζεται Comarca. Ένα Comarca είναι περίπου ισοδύναμο με μια κράτηση στη Βόρεια Αμερική με πολλές αξιοσημείωτες διαφορές. Οι φυλές στην Παναμά δεν εξαναγκάστηκαν ποτέ από τα εδάφη τους, τα σύνορα της Κόμαρκα σχεδιάστηκαν γύρω από τις αρχικές πατρίδες τους. Η άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι στον Παναμά οι αυτόχθονες άνθρωποι δεν αναγκάστηκαν ποτέ να πάνε σχολεία ούτε τιμωρήθηκαν για την ομιλία τους στη γλώσσα τους ή για την άσκηση των πολιτιστικών τους παραδόσεων. Στην πραγματικότητα, οι φυλές αγνοήθηκαν και δεν υπολογίστηκαν καν στην απογραφή του Παναμά και δεν αναγνωρίστηκαν ως πολίτες ούτε τους δόθηκε το δικαίωμα και η πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το 1975! Υπάρχει ένα όφελος που προέκυψε από το γεγονός ότι το Emberá αγνοήθηκε τόσο καιρό, και αυτό είναι ότι η γλώσσα, ο πολιτισμός, οι παραδόσεις, τα χωριά και ο τρόπος ζωής τους παραμένουν ανέπαφα. Επειδή εξακολουθούν να έρχονται σε επαφή με τις παραδοσιακές και πολιτιστικές τους ρίζες, τους επιτρέπει να προσφέρουν τόσα πολλά από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους στις περιηγήσεις μας.

Η ζωή στο Darien σήμερα, δεν είναι εύκολη. Ακόμα κι αν υπάρχουν πολλοί φυσικοί πόροι για αυτούς, μεγάλο μέρος της περιοχής εκτός των κομαρκών τους είναι ένα Εθνικό Πάρκο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται πλέον να κυνηγούν ή να καλλιεργούν καλλιέργειες διαβίωσης όπως πάντα. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι της Emberá θα ζούσαν σε μια ευρεία ομάδα οικογένειας κατά μήκος ενός από τα πολλά ποτάμια. Για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σχολείο για τα παιδιά τους, πολλές οικογένειες πρέπει τώρα να μετεγκατασταθούν πιο κοντά σε μια πιο κατοικημένη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε πίσω το τροπικό δάσος και το ποτάμι και βασίζεστε σε χρήματα και καταστήματα για να παρέχετε στο φαγητό σας λίγη ευκαιρία να κερδίσετε εισόδημα για να στηρίξετε την οικογένειά σας.

Οι άνθρωποι του χωριού Emberá Purú μετανάστευσαν από το Darien πριν από περίπου 50 χρόνια, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους. Εγκαταστάθηκαν σε αυτό που είναι τώρα το εθνικό πάρκο Chagres και απέχουν 1-2 ώρες από μια πόλη με σύγχρονη ιατρική, προμήθειες και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά. Επιζούν με το εισόδημα που δημιουργείται μέσω του τουρισμού στο χωριό τους. Ο τουρισμός είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να κερδίσουν εισόδημα για την αγορά βασικών βασικών ειδών διατροφής, φαρμάκων, σχολικών ειδών, αερίου και εξωλέμβιων κινητήρων. Ο τουρισμός ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους της Emberá να διατηρήσουν τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους και τους επιτρέπει να ζουν καθώς προτιμούν να ζουν και να τα μοιράζονται όλα με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ο τουρισμός ενσταλάζει επίσης μια αίσθηση υπερηφάνειας μεταξύ των ανθρώπων της Emberá επειδή, αντί να αγνοούνται, αισθάνονται περήφανοι που άνθρωποι σαν εμένα ή εσένα ήρθαμε από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουμε και να μάθουμε για αυτούς και τον πολιτισμό τους.

Αυτα για τις φυλές των Εμ,μπέρ του Παναμά και της Κολομβίας. Αυτο όμως που ειναι σημαντικό ειναι οτι εχουν παρα πολλα ελληνικά σύμβολα. Σας μιλάω πραγματικά ιδικα στον Παναμά (που θα δείτε και σε επόμενες αναρτήσεις μου) υπάρχουν παρα πολλα δείγματα ελληνισμού. Τι νομίζετε;;
Τα λεμε ξανα…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.