Οί Guambiano ή οί Misak είναι ιθαγενείς του τμήματος Cauca στην Κολομβία.
Βρίσκονται βόρεια του Popayán, σωστά στην πόλη της Silvia. Η επέκταση στις δυτικές πλαγιές της κεντρικής οροσειράς εκτείνεται στην περιοχή της Γκουάμπια σε έκταση περίπου 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το έδαφος είναι απότομες πλαγιές, που εκτείνεται μέχρι τις παραμονάδες της οροσειράς και λούζεται από μια σειρά από ρυάκια που σχηματίζουν τον ποταμό piendamó.
Το μέσο ύψος της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 2.500 και 2.500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 11 και 16 βαθμούς Κελσίου.
Αυτή η περιοχή της Γκουάμπια είναι ο κεντρικός πυρήνας των Γκουαμπιανού. Η λέξη Guambia έχει δύο αναφορές: από τη μία σημαίνει “γη των υδάτων”, και από την άλλη φαίνεται να δείχνει το σακίδιο που οι γυναίκες πάντα κουβαλούν στην πλάτη τους.
Γλώσσα
Η γλώσσα τους είναι γνωστή ως Guambiano και είναι μία από τις γλώσσες Coconucan. Σήμερα η διγλωσσία είναι συχνή στα περισσότερα Γουαμπιανά, λόγω της έντονης κατάστασης επαφής στην οποία έχουν ζήσει αρκετές γενιές.
Σύνολο λέξεων Guambiano
English/Français/Español Guambiano words
One/Un/Uno Kan
Two/Deux/Dos Pa
Three/Trois/Tres Pyn
Man/Homme/Hombre Myk
Woman/Femme/Mujer Ixuk
Dog/Chien/Perro Wera
Sun/Soleil/Sol Pych
Moon/Lune/Luna Pyl
Water/Eau/Agua Pi
Stone/Piedra/Pierre Xuk
Η πλειοψηφία ζει στο δυτικό τμήμα της κολομβιανής περιοχής των Άνδεων (Cordillera). Ορισμένα Guambiano βρίσκονται επίσης στο τμήμα Huila.
Η κοινωνία των Μισάκ έχει ένα πατριαρχικό σύστημα συγγένειας, με κληρονομικά γραφεία, γραμμές καταγωγής και περιουσία που περνά μέσα από την ανδρική γραμμή.
Η γεωργία είναι η βάση της οικονομίας τους. Ο καφές, η μανιόκα, οι πατάτες, τα φασόλια και το λάχανο είναι από τα κύρια προϊόντα που καλλιεργούνται από αυτά.
Οι άνθρωποι Guambiano είναι γνωστοί για τα παραδοσιακά ρούχα τους: μπλε μαντήλι (φοριέται ως σαρόνγκ), ορθογώνια πόντσο και μαύρο καπέλο σφαιριστών για τους άνδρες. μαύρη φούστα, μασίφ χρώμα, μπλε μαντήλι και σκούρο καπέλο σφαιριστή για τις γυναίκες.
Πολιτιστική Επικοινωνία
Μέσα στο σύνολο του πολιτισμού της Γουαμπίας, αξίζει να τονιστεί η αποδεδειγμένη ικανότητά του να προσαρμόζεται, χωρίς να χάνει την εθνική του ταυτότητα, κατάφεραν να υιοθετήσουν στοιχεία του λευκού κόσμου και να τους δώσουν το δικό τους νόημα. Η τυπική περίπτωση αποδεικνύεται από τα ρούχα τους, τα οποία παίρνουν χαρακτηριστικά από τον δυτικό κόσμο, έχουν δώσει ένα νέο στυλ που το προσαρμόζει στην ιδιοσυγκρασία τους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Γουαμπιανοί υπήρξαν σημαντικοί παράγοντες στο λεγόμενο Κολομβιανό αυτόχθονο κίνημα, μέσω οργανώσεων όπως το CRIC (Περιφερειακό Συμβούλιο Αυτοχθόνων της Cauca). Η σημαία της ήταν κυρίως η ανάκτηση γης είτε μέσω αγορών, νομικών αξιώσεων είτε επαγγελμάτων.
Η οικονομία τους είναι σίγουρα μια αγροτική οικονομία, αλλά άλλες πτυχές του πολιτισμού τους, της ιστορίας τους, της γλώσσας τους, της κοινωνικής τους οργάνωσης, τις διατηρεί και τις αναγνωρίζει ως αυτόχθονες Γκουαμπιανό.
Κύκλος Ζωής
Παρά το γεγονός ότι οι Γκουαμπιανοί είναι μια εθνοτική ομάδα που από την εποχή της ισπανικής κατάκτησης, μέχρι σήμερα ήταν σε μια κατάσταση ισχυρής επαφής με τον λευκό κόσμο, ειδικά από την άποψη των καθολικών ιεραποστόλων, και τα τελευταία χρόνια των Προτεσταντών. Υπάρχουν ακόμα ισχυρά ίχνη των προγονικών τους πεποιθήσεων στη συλλογική νοοτροπία των Γκουαμπιανού.
Όταν ένας άντρας Guambiano επιθυμεί να παντρευτεί, το κριτήριο επιλογής δεν έχει καμία σχέση με τη φυσική ομορφιά, αλλά αυτό που εκτιμάται για τη γυναίκα είναι η υγεία της, η φυσική της δύναμη ως εργαζόμενος και η υποταγή της στον άνδρα.
Αν και ο θάνατος γιορτάζεται σύμφωνα με την καθολική τελετή, διανέμεται έντονα με παραδοσιακά στοιχεία Guambiano. Ο νεκρός παρακολουθείται για περίπου τρεις ημέρες και τα παιδιά έως και εννέα. Μετά την ταφή, ένα novena περιλαμβάνεται στο σπίτι του αποθανόντος, το οποίο περιλαμβάνει τις υπηρεσίες ενός σαμάνου, που καλείται ειδικά να “καθαρίσει” το σπίτι με σούβλα και προσευχή.
Ο Σαμάνος είναι το αποθετήριο ενός εξειδικευμένου σώματος γνώσης τελετών, προσευχών και τελετών. Αν και οι περισσότεροι Γκουάμπια δεν καταναλώνουν πλέον κόκα, ο σαμάνος κάνει τις πρακτικές του για θεραπεία ή ξόρκι.
Περιοχή Guambiano
Η ύπαιθρο γύρω από το Popayán είναι υπέροχη, με ποικιλία μετά από πράσινο, μπιζέλι, λόφους που είναι διακοσμημένοι με καταρράκτες που μοιάζουν με κορδέλες και κοιλότητες με λιμνοθάλασσες και θερμές πηγές.
Η περιοχή αξίζει τον κόπο να την εξερευνήσετε με τη δική της μάχη, αλλά μάλλον αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε τα χωριά των Ιθαγενών Guambiano.
Αυτή η γηγενής κοινότητα αναγνωρίζεται εύκολα από το κοστούμι που οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν να φορούν, οι άνδρες που φορούν μπλε και φούξια χιτώνες, ενώ οι γυναίκες τυλίγονται σε βαθύ μπλε σάλια και καλύπτουν το κεφάλι τους με μαύρα καπέλα μπόουλινγκ.
Αφού κρατηθούν και είναι ύποπτοι για τους ξένους, τώρα αρχίζουν να εκτιμούν τα οφέλη από την πρόσκληση επισκεπτών στα σπίτια τους και τα εργαστήρια χειροτεχνίας και σας προσφέρουν ένα φιλικό καλωσόρισμα.
Οι Ιθαγενείς Guambiano
Περίπου 20.000 Ινδοί Guambiano εξακολουθούν να ζουν στην Κολομβία, οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε μικρή απόσταση από τη Silvia. Το όνομα των Ινδιάνων Guambiano προέρχεται από μια τσάντα που ονομάζεται guambia, μια παραδοσιακή τσάντα που χρησιμοποιείται από γυναίκες Guambiano για να μεταφέρει γύρω από την ύφανση προμηθειών. Οι γυναίκες Guambiano φημίζονται για τις ικανότητές τους στην ύφανση και τα υφαντά προϊόντα τους αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για την κοινότητα.
Οι Γκουαμπιανοί εξακολουθούν να ζουν μια πολύ παραδοσιακή ζωή, ειδικά την παραδοσιακή τους ενδυμασία. Άνδρες και γυναίκες φορούν λεπτές υφαντές ρουάνες, ένα είδος κολομβιανού πόντσο. Τα γυναικεία αξεσουάρ με χακίρα, κολιέ και βραχιολάκια από μικρές πολύχρωμες χάντρες.
Οι Γκουαμπιανοί είναι αυτάρκεις και καλλιεργούν όλα τα προϊόντα τους στις τοπικές πλαγιές. Η αγορά είναι μια ζωτική ημέρα διαπραγμάτευσης για την κοινότητα, καθώς τα εμπορεύματα μπορούν να πουληθούν και να ανταλλαχθούν για άλλα προϊόντα.
Κάπως ετσι να τελειώσουμε και για σημερα. Εχουμε ακόμα να δούμε κι άλλες φυλές ιθαγενών της Κολομβίας.. Ελπίζω να μην σας κούρασα και σημερα…Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας και γιά το κουράγιο που μου δίνετε στην προσπάθεια μου.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.