Οι Arhuaco (Αρουάκο)είναι ιθαγενείς της Κολομβίας.
Είναι άνθρωποι που μιλούν Chibchan και απόγονοι του πολιτισμού Tairona, συγκεντρωμένοι στη βόρεια Κολομβία στη Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα.
Οι Arhuacos είναι βαθιά πνευματικοί άνθρωποι που ακολουθούν τη δική τους μοναδική φιλοσοφία που τείνει να παγκοσμιοποιεί το περιβάλλον τους.
Πιστεύουν σε έναν δημιουργό ή «πατέρα» που ονομάζεται Kakü Serankua, ο οποίος δημιούργησε τους πρώτους θεούς και υλικά έμβια όντα, άλλους «πατέρες» όπως τον ήλιο και τις χιονισμένες κορυφές και άλλες «μητέρες» όπως η γη και το φεγγάρι.
Θεωρούν ότι η Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα είναι η καρδιά του κόσμου και πιστεύουν ότι εξαρτάται από την ευημερία του υπόλοιπου κόσμου.
Η φύση και η κοινωνία ως ενότητα διέπονται από έναν και μόνο ιερό νόμο, αμετάβλητο, προϋπάρχον, πρωτόγονο και επιζών σε όλους και σε όλα.
Ο υλικός κόσμος μπορεί να υπάρξει ή να παύσει να υπάρχει, αλλά αυτός ο νόμος πιστεύεται ότι συνεχίζεται χωρίς να αλλοιωθεί.
Αυτός ο οικουμενικός νόμος Kunsamü εκπροσωπείται από ένα αγόρι, Mamo Niankua.
Αυτός ο νόμος της φύσης είναι μια εξήγηση για την προέλευση της ύλης και την εξέλιξή της, την ισορροπία, τη διατήρηση και την αρμονία, που αποτελεί τους θεμελιώδεις στόχους και τον λόγο του Mamo. την πνευματική εξουσία της κοινωνίας Arhuaco.
Κάθε Mamo ή Mamü επιλέγεται μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων, αγόρια ηλικίας από οκτώ έως δέκα ετών που θα λάβουν εκπαίδευση για τουλάχιστον εννέα χρόνια έως δεκαπέντε χρόνια κατά μέσο όρο και είναι ελεύθερα να καθορίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με αυτήν περαιτέρω την περίοδο προπόνησης.
Για να γίνουν Mamo, μένουν σε μια σπηλιά για εννέα χρόνια, ενώ οι πρεσβύτεροι τους διδάσκουν όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν.
Ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς γνώσης όπως η φιλοσοφία, ο ιερός, η ιατρική και η πρακτική κοινότητα ή μεμονωμένοι σύμβουλοι.
Η επιρροή τους είναι καθοριστική στην κοινωνία τους.
Αυτα προς το παρών. Εχω άλλες τέσσερις φυλές ιθαγενών απο Κολομβια στην συνέχεια. Η ιστορία ειναι πολυ μεγαλύτερη αλλα δεν θέλω να σας κουράσω με άγνωστες φυλές. Ειναι αυτές που δεν τις εχει πει κανενα σχολείο μονάχα στην Κολομβια τους ξερουν. Έστω και με λιγα λόγια και λίγες φωτογραφίες ας πάρουμε μια ιδεα. Θέλω να δείτε οτι το ελληνικό στοιχείο υπάρχει παντού στην νότια Αμερική…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.