Με αφορμή την επερχόμενη 19η Μαΐου 2020, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο (ΕΚΚ) έκανε την
ακόλουθη δήλωση: «Η 19η Μαΐου ορίσθηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Είναι ημέρα δέησης, θλίψης, απόδοσης τιμής και έκφρασης σεβασμού για τις 353.000 ψυχές ανδρών, γυναικών και παιδιών που δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους Οθωμανούς Τούρκους, μόνο και μόνο γιατί υπήρξαν χριστιανοί και Έλληνες».

«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ως Καναδοί πολίτες ελληνικής καταγωγής αρνούμαστε να παραδώσουμε στη λήθη τις 353.000 χιλιάδες των νεκρών μας και αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της γενοκτονίας μέχρι που να αναπαυθούν οι ψυχές τους. Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς, καθώς πάνω από 100 χρόνια μετά τις κακουχίες και τους διωγμούς που υπέστη, επιβίωσε και κράτησε άσβεστες τις παραδόσεις του, τα ήθη του, τα έθιμα του και τα ιδανικά του. Αιωνία η μνήμη όλων των αθώων θυμάτων… »

«Το Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο, έχοντας τα τελευταία 3 χρόνια —με δική του πρωτοβουλία— επιτύχει την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από 13 πολιτείες και δημοτικά διαμερίσματα του Καναδά και αναμένοντας το ψήφισμα του Νομοσχεδίου 97, από το κοινοβούλιο του Οντάριο, για τη αναγνώριση όλων των γενοκτονιών περιλαμβανομένης και εκείνης των Ελλήνων του Πόντου, παραμένει πιστό στην δέσμευση του, και ακλόνητο στις προσπάθειές του, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον καναδικό χώρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή:09:51:30 trapezounta.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.