Γράφει ο Φώτης Τούμπανος
MUISCA – CHIBCHA – COLOMBIA
Οι ιθαγενείς Muisca (που ονομάζεται επίσης Chibcha) είναι γηγενείς λαοί και πολιτισμός του Altiplano Cundiboyacense της Κολομβίας, που δημιούργησε τη Συνομοσπονδία Muisca πριν από την ισπανική κατάκτηση.
Οι άνθρωποι μιλούσαν τον Muysccubun, μια γλώσσα της οικογένειας γλωσσών Chibchan, που ονομάζεται επίσης Muysca και Mosca.
Ως ένας στους τέσσερις προηγμένους πολιτισμούς της Αμερικής (εκτός από τους Αζτέκους, τους Μάγια και τους Ίνκας), συναντήθηκαν από κατακτητές με εντολή της Ισπανικής Αυτοκρατορίας το 1537 κατά τη στιγμή της κατάκτησης.
Οι υποομάδες του Muisca ταυτοποιήθηκαν ως επί το πλείστον από τη συμπαράστασή τους σε τρεις μεγάλους ηγέτες: το zaque, με επίκεντρο την Hunza, που κυβερνούσε μια περιοχή που καλύπτει περίπου το σύγχρονο νότιο και βορειοανατολικό Boyacá και το νότιο Santander. το zipa, με επίκεντρο το Bacatá και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης Cundinamarca, το δυτικό Llanos. και η ιράκα, θρησκευτικός κυβερνήτης του Σουάμοξ και το σύγχρονο βορειοανατολικό Μπογιάκα και το νοτιοδυτικό Σάνταντερ.
Το έδαφος του Muisca εκτείνεται σε έκταση περίπου 25.000 km2 (9.700 τετραγωνικά μίλια) από το βόρειο τμήμα του Boyacá έως το Sumapaz Páramo και από τις κορυφές στο δυτικό τμήμα των ανατολικών περιοχών.
Η επικράτειά τους συνορεύει με τα εδάφη του Panche στα δυτικά, το Muzo στα βορειοδυτικά, το Guane στο βορρά, το Lache στα βορειοανατολικά, το Achagua στα ανατολικά, και το Sutagao στο νότο.
Τη στιγμή της εισβολής των Ισπανών, η περιοχή είχε μεγάλο πληθυσμό, αν και ο ακριβής αριθμός των κατοίκων δεν είναι γνωστός. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από μισό εκατομμύριο έως και τρία εκατομμύρια κατοίκους.
Η οικονομία διαβίωσής τους βασίστηκε στη γεωργία, την εξόρυξη αλατιού, το εμπόριο, τη μεταλλουργία και τη μεταποίηση.
Στη σύγχρονη εποχή, ο πληθυσμός του Muisca έχει μειωθεί δραστικά, αν και στους δήμους και τις περιοχές Cota, Chía, Tenjo, Suba, Engativá, Tocancipá, Gachancipá και Ubaté, υπάρχουν απόγονοι του Muisca.
Σημαντικοί συντελεστές της γνώσης σχετικά με το Muisca ήταν ο κύριος κατακτητής τους, ο Gonzalo Jiménez de Quesada. Ισπανός ποιητής, στρατιώτης και ιερέας Juan de Castellanos (16ος αιώνας). ο επίσκοπος Lucas Fernández de Piedrahita και ο franciscan Pedro Simón (17ος αιώνας) · και Javier Ocampo López και Gonzalo Correal Urrego (πρόσφατο).
Ιστορία της Muisca
Η γνώση των γεγονότων έως το 1450 προέρχεται κυρίως από μυθολογικά πλαίσια, αλλά χάρη στα Χρονικά των Δυτικών Ινδιών έχουμε περιγραφές της τελευταίας περιόδου της ιστορίας της Μούσκα, πριν από την ισπανική άφιξη.
Οι ανασκαφές στο Altiplano Cundiboyacense (τα υψίπεδα των τμημάτων Cundinamarca και Boyacá) δείχνουν στοιχεία ανθρώπινης δραστηριότητας από την Αρχαϊκή σκηνή στις αρχές της εποχής του Ολοκαίνου.
Η Κολομβία έχει έναν από τους αρχαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αμερικής: το El Abra, το οποίο εκτιμάται ότι είναι περίπου 13.000 ετών. Άλλα αρχαιολογικά ίχνη στην περιοχή του Altiplano Cundiboyacense οδήγησαν τους μελετητές να μιλήσουν για έναν πολιτισμό El Abra:
Στο Tibitó, εργαλεία και άλλα λιθοτεχνήματα χρονολογούνται από το 9740 π.Χ. Στη σαβάνα της Μπογκοτά, ειδικά στους καταρράκτες Tequendama, βρέθηκαν άλλα λιθικά εργαλεία με ημερομηνία χιλιετίας αργότερα που ανήκαν σε εξειδικευμένους κυνηγούς. Ανθρώπινοι σκελετοί βρέθηκαν από το 5000 π.Χ.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι ήταν μέλη του πολιτισμού El Abra.
Οπως βλέπετε υπάρχουν πολλα ελληνικά στοιχεία ιδικα στα κεραμικά. Υπάρχουν και άλλες φίλες για τις οποίες θα αναφερθώ σύντομα.
Αυτα για τωρα.
Φωτιος Τουμπανος.
Ευχαριστω το YouTube για τα βίντεο που εχω αναρτήσει.
Ευχαριστω την εγκυκλοπαίδεια της ιστορίας των ιθαγενών της Κολομβίας και τις γραφτες αναφορές απο αρχαιολογους και ιστορικούς απο την Κολομβια και την Βενεζουέλα.
δειτε το βιντεο
δειτε αλλο ενα βιντεο

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.