Τι πρέπει να καταλάβουν οι επαγγελματίες υγείας σχετικά με την ασύρματη τεχνολογία;
Το ACNEM είναι συνήγορος όλων των επαγγελματιών της υγειονομικής περίθαλψης και είναι αποστολή μας να χρησιμοποιήσουμε ανεξάρτητη, τεκμηριωμένη έρευνα για να συμβάλουμε στη βέλτιστη υγεία και ευημερία της ανθρωπότητας.

Από τότε που τα δίκτυα 5G άρχισαν να κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, παρέχουμε στους ιατρούς και τους συναφείς επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης το εύρος των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γεγονότων στην υγεία μέσω των συνεδριών εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Εδώ στην Αυστραλία, τα τρία μεγαλύτερα δίκτυα έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν τα δίκτυά τους 5G σε περιορισμένες περιοχές, αλλά σύντομα θα ξεκινήσει η εκτεταμένη επέκταση.

Αλλά γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα γύρω από την έναρξη της τεχνολογίας των κυμάτων χιλιοστών; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία;
Τι διαφέρει στα κύματα χιλιοστών;
Το 5G χρησιμοποιεί κύματα υψηλότερης συχνότητας που ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις από τα προηγούμενα δίκτυα 3G και 4G. Η πολύ υψηλότερη ζώνη συχνοτήτων 26GHz, που ονομάζεται κύμα χιλιοστομέτρου ή mmWaves, παρέχει ταχύτερες ταχύτητες διαδικτύου σε μικρότερες αποστάσεις, αλλά απαιτεί περισσότερους ιστούς πομπού.

Το δίκτυο 5G μπορεί επομένως να αυξήσει την έκθεση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF-EMF ή EMF) προκαλώντας πολλούς να ανησυχούν για τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία στα ανθρώπινα κύτταρα και στο DNA.

Στην Αυστραλία, οι πύργοι κύματος χιλιοστών θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την ενίσχυση της χωρητικότητας σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, όπως το CBD, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αθλητικά στάδια, αλλά θα προσφέρονται ως πακέτα οικιακού διαδικτύου από τα μέσα του 2020. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Telstra Andy Penn είπε ότι περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι περνούν σήμερα από το αποτύπωμά τους 5G κάθε μέρα.

Ενώ η Αυστραλία υιοθέτησε γρήγορα τη νέα τεχνολογία, πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο απαιτούν μεγαλύτερη διερεύνηση των επιβλαβών επιπτώσεων στην υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία.

Οι Βρυξέλλες έχουν μπλοκάρει μια δοκιμή 5G, στη Γενεύη η προγραμματισμένη αναβάθμιση σταμάτησε, ορισμένα συμβούλια της Καλιφόρνιας και περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία της.

Στην Αυστραλία, το Byron Shire Council κάλεσε το πρώτο μορατόριουμ για το 5G και τα συμβούλια στο Blue Mountains, το Tweed Valley και το NSW Northern Rivers σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το ίδιο.
Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας (EHS);
Οι άμεσες ανησυχίες σχετικά με την ασύρματη τεχνολογία είναι η έκθεση σε ακτινοβολημένη ισχύ έως 100.000 watt και η ανάπτυξη κεραιών μικρών κυψελών σε απόσταση μόλις 250 μέτρων με περισσότερους από 20.000 δορυφόρους για την υποστήριξη του δικτύου.

Οι συνεχιζόμενες μεγάλης κλίμακας μελέτες με βάση τον πληθυσμό σχετικά με την έκθεση στο EMF είναι μια σημαντική πρόκληση και πολλές μελέτες χρηματοδοτούνται από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Υπάρχει ανάγκη για ανεξάρτητη έρευνα που διεξάγεται από ερευνητές χωρίς δεσμούς με τον κλάδο ή άλλες συγκρούσεις συμφερόντων.

Η επιστημονική συμβουλευτική ένωση ραδιοσυχνοτήτων της Ωκεανίας (ORSAA) αναφέρει τα ακόλουθα αποτελέσματα του EMF:

Θερμικές επιδράσεις

Οι Neufeld και Küster (2018) μοντελοποίησαν ένα σενάριο έκθεσης χρησιμοποιώντας παλμούς κυμάτων χιλιοστών για την αναπαραγωγή συσκευών που λειτουργούν πάνω από 10 GHz. Χρησιμοποιώντας μια μαθηματική προσέγγιση, οι παλμοί 5G οδήγησαν σε τοπική, ταχεία θέρμανση του δέρματος σε εκτεθειμένους ανθρώπους που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη των ιστών.

Πλανητικές επιδράσεις

Ένα άρθρο στο The Lancet Planetary Health ανέφερε ότι μια ανασκόπηση 2.266 πρόσφατων μελετών σε ανθρώπους, ζώα και φυτά διαπίστωσε ότι οι περισσότερες μελέτες (68,2%) κατέδειξαν σημαντικές βιολογικές και επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την έκθεση σε ανθρωπογενές EMF (Bandara και Carpenter 2018). Διαπίστωσαν ότι το 89% των μελετών που διερεύνησαν τελικά σημεία που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες ανέφεραν σημαντικές επιδράσεις, απορρίπτοντας τους ισχυρούς ισχυρισμούς ότι οι ασύρματες τεχνολογίες δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία (Bandara και Weller 2017).

Νευροαναπτυξιακές επιδράσεις από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Μια δανική μελέτη σχετικά με 13.000 παιδιά που συνδέονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου στη μητέρα διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο μια μητέρα χρησιμοποίησε κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο προβληματική είναι η συμπεριφορά των παιδιών (Divan et al. 2018). Πιο πρόσφατα οι Ισπανοί ακαδημαϊκοί (Calvente et al. 2016) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι νεαρά αγόρια που ζούσαν κοντά σε πομπούς RF έδειξαν μειωμένη λεκτική έκφραση και κατανόηση. Επιπλέον, η βάση δεδομένων ORSAA έχει 20 έγγραφα που δείχνουν την επίδραση της EMRs και των κινητών τηλεφώνων σε παιδιά και εφήβους.

Επιδράσεις στην υγεία

Δρ Paul Heroux, Καθηγητής Τοξικολογίας και Επιδράσεων Heath του Ηλεκτρομαγνητισμού στο Πανεπιστήμιο McGill, συνόψισε 1.724 μελέτες από ομοτίμους στην έκθεση της Επιτροπής του Νιού Χάμσαϊρ για να δείξει ότι τα βιολογικά αποτελέσματα των ραδιοσυχνοτήτων που παράγονται από την ακτινοβολία περιλαμβάνουν:
Νευρο-συμπεριφορικά αποτελέσματα
Βλάβη DNA
Τροποποιημένη γονιδιακή έκφραση
Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αλλάζει
Θάνατος κυττάρων
Νευρο-συμπεριφορικά αποτελέσματα
Βλάβη DNA
Τροποποιημένη γονιδιακή έκφραση
Η δραστηριότητα του εγκεφάλου αλλάζει
Όπως αναφέρθηκε επίσης από τον Bijlsma, σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο ACNEM, περαιτέρω μελέτες σχετικά με το EMF διαπίστωσαν ότι προκαλεί βλαβερές ορμονικές επιδράσεις, στειρότητα, φραγμό στον εγκέφαλο του αίματος και νευροψυχιατρικές συνέπειες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ηλεκτρο-υπερευαισθησία φαίνεται να περιλαμβάνει υπερ-ισταμιναιμία που σχετίζεται με φλεγμονή, οξειδωτικό στρες, αυτοάνοση απόκριση, έλλειμμα στη μεταβολική δραστηριότητα της μελατονίνης και άλλες αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες νευροεκφυλιστικές ασθένειες (Belpomme et al. 2015).

Αρκετές μελέτες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα οικιστικών μαγνητικών πεδίων συχνότητας ισχύος (MF) σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας (Kabuto et al. 2006; Shutz et al. 2001; Ahlbom et al. 2000), ωστόσο δεν το έχουν καταλήξει όλοι (Linet et al. 1997). Για μια συζήτηση δείτε το Kundi 2007.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας;
Το 2015 μια σουηδική έκθεση (Hedendahl et al. 2015) προέτρεψε τη Διεθνή Ταξινόμηση της Ασθένειας στο EHS να την αποδεχθεί ως πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το EMF.

Ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο ACNEM αναφέρει επίσης τα συμπτώματα EHS ως:

Γενικά: Πονοκέφαλος, χρόνια αϋπνία, κόπωση
Καρδιά & Κυκλοφορία: πλευρικός πόνος στο στήθος, δυσρυθμία, ορθοστατική ταχυκαρδία ορθοστατική και αίσθημα παλμών.
Γνωστική εξασθένηση: Ζάλη, σύγχυση, ανωμαλία, κακή συγκέντρωση και απώλεια μνήμης ST.
Αυτιά: ωταλγία, εμβοές και διαταραχές
Μάτια: Ξηρό και λιθίαση, τικ των βλεφάρων, ερεθιστική και πίεση πίσω από τα μάτια
του δέρματος: Burning, ερυθρότητα, σέρνεται αισθήσεις και φαγούρα
μύες:Μούδιασμα, αδυναμία, ανήσυχα πόδια, σπασμοί / τρόμοι και πόνος στη γνάθο και τα δόντια
Ευαισθησίες: Χημικά, φως, θόρυβος και μυρωδιά.

Τι έπεται?
Ως κλινικοί γιατροί πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία μπορεί να είναι ένας παράγοντας σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα και σημεία που αναφέρονται παραπάνω και ότι αυτά θα μπορούσαν να γίνουν πιο συνηθισμένα εάν το 5G συνεχίσει να κυκλοφορεί. Το αγέννητο έμβρυο και τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητα εάν παρουσιάσουν λίκνο σε σοβαρή έκθεση. Το ACNEM θα συνεχίσει να σας ενημερώνει με τις τελευταίες έρευνες και ευρήματα σχετικά με το 5G, καθώς και όλους τους κλινικούς πόρους που μπορεί να χρειαστείτε.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.