Πρόκειται για ένα πειραματικό στάδιο, δηλαδή για ένα «δείγμα κώδικα» των δύο εταιρειών, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη νέων εργαλείων ειδοποίησης έκθεσης στον κοροναϊό.
Η πρώτη έκδοση της κοινής πλατφόρμας των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Google που θα ειδοποιεί τους χρήστες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, ότι βρέθηκαν πολύ κοντά -έως 2 μέτρα- σε άτομα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, μόλις κυκλοφόρησε!

Πρόκειται για ένα πειραματικό στάδιο, δηλαδή για ένα «δείγμα κώδικα» των δύο εταιρειών, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη νέων εργαλείων ειδοποίησης έκθεσης στον Covid-19 (coronavirus).
Το «δείγμα κώδικα» απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό και κυρίως στους προγραμματιστές εφαρμογών, ενώ ήδη οι Apple και Google προσπαθούν να καλύψουν τυχόν κενά, ώστε η επόμενη έκδοσή τους εντός του Μαΐου να είναι πιο πλήρης και αποδοτική.

Η κίνηση έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα αφότου οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα σύστημα παρακολούθησης ιών που θα καλύπτει τις πλατφόρμες iOS και Android.

Μια εφαρμογή ανά κράτος
Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, το «εργαλείο» ανίχνευσης των επαφών που προωθείται στο πλαίσιο της καταπολέμησης του Covid-19, τελικά θα πρέπει να περιοριστεί σε μία μόνο «εφαρμογή δημόσιας υγείας» (θα δημιουργείται μόνο για λογαριασμό των αρχών δημόσιας υγείας) ανά χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το «εργαλείο» αυτό θα χρησιμοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Επίσης, οι δύο εταιρείες, μαζί με το «δείγμα κώδικα» που ετοίμασαν, κυκλοφόρησαν και κάποια app concepts με σκοπό να βοηθήσουν τους προγραμματιστές εφαρμογών να δημιουργήσουν προγράμματα, χρησιμοποιώντας τα λειτουργικά συστήματα iOS και Android ως εργαλεία ανίχνευσης των επαφών.

Σε δήλωσή τους, η Apple και η Google προειδοποιούν ότι όλες οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιούν την τεχνολογία παρακολούθησης επαφών, αντιμετωπίζουν ένα αυστηρό σύνολο κανόνων απορρήτου.

Ειδικότερα τονίζουν, πως οι όροι της υπηρεσίας θα πρέπει να προσδιορίζουν αυστηρά ότι τα πρωτόκολλα Διασύνδεσης Προγραμματισμού των Εφαρμογών (API – Αpplication Programming Interface), θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο από προγραμματιστές που εργάζονται για λογαριασμό μιας κυβερνητικής υγειονομικής αρχής. Επιπλέον τονίζουν, ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται αποκλειστικά για τις προσπάθειες περιορισμού του Covid-19 και όχι για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η αστυνόμευση των ατόμων ή η επιβολή καραντίνας.

Οι κρατικές αρχές, προσθέτουν οι Apple και Google, δεν θα πρέπει να ζητούν δεδομένα που θα αποκαλύπτουν την ακριβή τοποθεσία της τηλεφωνικής συσκευής του κατόχου της. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν ανώνυμα αναγνωριστικά Bluetooth για τον προσδιορισμό της πιθανής έκθεσης σε ένα μολυσμένο άτομο, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να απορρίπτονται μετά από 30 ημέρες.

Επίσης, η ενεργοποίηση αυτών των εφαρμογών θα πρέπει να είναι εθελοντική. Ακόμα και τα άτομα που έχουν θετική στάση να δοκιμάσουν την εφαρμογή, θα πρέπει να εγκρίνουν τις πληροφορίες που θα κοινοποιηθούν. Επιπλέον, οι προγραμματιστές θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, αποκλείοντας την πώλησή τους ή τη χρήση τους για διαφήμιση.
πηγη ΝΕΑ

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.