Γίνονται “δουλίτσες” όσο εμείς “Μένουμε Σπίτι”: Με 3,37 εκ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά ενισχύει το υπουργείο του Άδωνι την κατασκευή 9όροφου ξενοδοχείου που θα “κρύψει” την Ακρόπολη!
Την ώρα της πανδημίας και ενώ οι πολίτες “Μένουν Σπίτι” και ενημερώνονται υπεύθυνα από τηλεοράσεως για σημαντικά θέματα όπως το κούρεμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι “σωστές” δουλειές όπως φαίνεται συνεχίζονται απρόσκοπτα.
Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το Υπουργείο Ανάπτυξης του κ.Άδωνι Γεωργιάδη που θεωρεί λογική λειτουργία του καπιταλισμού την αισχροκέρδεια στις μάσκες και αναρωτιέται “πώς θα ζήσουν οι τράπεζες” αν μειωθούν οι χρεώσεις για μεταφορές χρημάτων, ενέταξε στον αναπτυξιακό νόμο την κατασκευή 9οροφου ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης, του οποίου η οικοδομική άδεια είχε ακυρωθεί με απόφαση του ΣτΕ το Νοέμβριο, πράγμα που σημαίνει όπως καταγγέλλεται ότι από τα 11,2 εκ.ευρώ της επένδυσης, ο έλληνας φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει 3,37 εκ. ευρώ!

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της στο tovima.gr η Μάχη Τράτσα, εν μέσω της πανδημίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει στον αναπτυξιακό νόμο (ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα για οικονομική στήριξη από το κράτος. Η αδειοδότησή της, μετά από αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (απόφαση 2103/2019), με πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας       κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η Διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (2004), δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού.
Έτσι, μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι όποιοι όροι δόμησης και χρήσεις γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι δεν είναι σε ισχύ, λόγω της 14μηνης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (από 12/03/2019 έως και 05/05/2020) ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι διοικητικές πράξεις (Υ.Α. του Υπουργείου Πολιτισμού και προέγκριση οικοδομικής άδειας του Δήμου Αθηναίων) που αφορούν στην ανέγερση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας,
Γι΄ αυτό η ΕΛΛΕΤ, σε επιστολή της επισημαίνει την έκπληξή της, βάσει ποιων στοιχείων προέκυψε από την συγκεκριμένη εταιρεία η εκτίμηση του κόστους επένδυσης των 11.200.000,00 ευρώ για το οποίο (βάσει του ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με το ποσό ενίσχυσης των 3.370.000 ευρώ.
«Η μονάδα αυτή δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η Διοίκηση του ΥΠΕΝ δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣΤΕ και προβεί σε αποσαφήνιση των ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣΤΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος. Το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης», σημειώνει η ΕΛΛΕΤ.
Μάλιστα, η οργάνωση έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ έχει υποβάλλει από την Τρίτη (7 Απριλίου) ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης αίτηση θεραπείας της σχετικής Υ.Α. όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 923/Β΄/18-03- 2020.
«Σ’ αυτή την εποχή η προσοχή όλων μας είναι ορθά στραμμένη στο υπαρξιακό πρόβλημα του κορωνοϊού. Θεωρούμε σαφές ότι θέματα όπως η προστασία του -παγκόσμιας σημασίας Μνημείου της Ακροπόλεως- δεν πρέπει να συζητηθούν βεβιασμένα. Ο κορωνοϊός θα κάνει τον καταστρεπτικό του κύκλο και θα περάσει. Αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε ούτε την Ακρόπολη, θα στοιχειώνουν τη χώρα μας για καιρό, στερώντας μας στα μάτια της διεθνούς Κοινότητας κάθε ηθικό έρεισμα για την δίκαιη εθνική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα», καταλήγουν τα μέλη της ΕΛΛΕΤ.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.