Καραντίνα σημαίνει 40 ημέρες|Οι αριθμοί ως ιερά σύμβολα και η σημασία τους

Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης… quaranta giorni.
Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος, κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης.

40 ημέρες χρειάζεται ο άνθρωπος για να συνηθίσει μία καινούρια συνήθεια.
90 ημέρες για να σταθεροποιηθεί κάτω από όλες τις συνθήκες.
120 ημέρες για να γίνει βίωμα και να λειτουργεί αυτόματα.
Μερικά χρόνια (1000 ημέρες) για να ξεπεραστούν φόβοι και τραύματα.
Ο αριθμός 40 έχει μία μυστικιστική και μεταφυσική σημασία.

Ο πρώτος φιλόσοφος που μίλησε για τους αριθμούς ως ιερά σύμβολα, ήταν ο Πυθαγόρας πριν από 25 αιώνες.

Εκτός από τον τέλειο αριθμό 10, η ιστορία αναφέρει ότι για τις προσωπικές του αναζητήσεις είχε ταξιδέψει μέχρι την Αίγυπτο και είχε περάσει 40 ημέρες νηστείας και πνευματικής άσκησης – σαν ένα είδος μύησης-για να γίνει δεκτός σε μία Σχολή μυστικισμού.

Μέσα από αυτή την εμπειρία είχε κερδίσει ένα διαφορετικό είδος γνώσης και αντίληψης για τα πράγματα.

Παρόμοιες είναι οι ιστορίες για τη φώτιση του Βούδα μετά από 40 ημέρες διαλογισμού και νηστείας αλλά και του Μωυσή που απομονώθηκε για 40 ημέρες στο όρος Σινά.

Τόσες ήταν οι ημέρες που νήστεψε ο Ιησούς στην έρημο της Ιουδαίας, τόσες κράτησε ο Κατακλυσμός και τόσο χρονών ήταν ο Μωάμεθ όταν έλαβε την πρώτη αποκάλυψη από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Επίσης μετά το γεγονός της Ανάστασης, ο Ιησούς πέρασε ακόμα 40 ημέρες στη γη…

Σαράντα ημέρες θέλει το έμβρυο για να σχηματισθεί από την έναρξη της εγκυμοσύνης και 40 να σαραντίσει η λεχώνα για να βγει από το σπίτι, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση.

Σε 40 ημέρες ο πόνος του πένθους μαλακώνει, γίνεται το πρώτο μνημόσυνο.

Μία αραβική παροιμία λέει πως για να καταλάβεις έναν λαό πρέπει να ζήσεις με τους ανθρώπους του για 40 μέρες.

Η ηλικία των σαράντα θεωρείται η πιο δημιουργικότερη στον άνθρωπο και λένε ότι μας ξανά επισκέπτονται οι μοίρες, αυτές που είχαν έρθει όταν γεννηθήκαμε για να επαναπροσδιορίσουν τις ιδιότητες που μας είχαν δώσει.

Σήμερα το NLP (ο Νεύρο- Γλωσσικός- Προγραμματισμός) μέσω της νευροεπιστήμης, αποδεικνύει πως επαναλαμβάνοντας μια καινούργια δομή για 40 ημέρες μπορούμε να αλλάξουμε τις νευρωνικές διασυνδέσεις στον εγκέφαλο ώστε επαναλαμβανόμενες ενέργειες να γίνουν συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της γιόγκα, 40 ημέρες διαλογισμού και εξάσκησης εστιάζοντας σε κάτι νέο που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας, επιτρέπουν στο νου να έχει πρόσβαση σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο για να ξεπεραστούν παλιές, μη ωφέλιμες συνήθειες και να υιοθετηθούν καινούριες.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η εξάσκηση πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση ανεξάρτητα από όλους τους περισπασμούς.

Η θέληση και η δέσμευση είναι τα κλειδιά, αν χάσετε μία μέρα μειώνεται η δράση. Σηματοδοτεί στο νου ότι αυτό που επιθυμείτε δεν έχει τόση μεγάλη σημασία.

Σε λαϊκά παραμύθια και στις δύο χώρες, ο ήρωας αναγκάζεται συχνά να περάσει από σαράντα κύματα για να πετύχει αυτό που θέλει.

Άλλες φορές ταξιδεύει σαράντα μέρες για να βρει αυτό που θα τον βοηθήσει να νικήσει τους σαράντα δράκους και άλλες πάλι αναγκάζεται να ανοίξει σαράντα πόρτες, να βρει σαράντα κλειδιά, να περιδιαβεί σαράντα δωμάτια κλπ.

Αν το παραμύθι έχει αίσιο τέλος και ο ήρωας παντρευτεί την ηρωίδα, ο γάμος τους κρατάει σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες.

Παρόμοια παραμύθια… Ο Αλή Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες, ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες, 40+40=80.

Στα δημοτικά τραγούδια πάλι, βλέπουμε ότι ο αριθμός 40 χρησιμοποιείται για να δηλώσει απροσδιόριστο και μάλλον μεγάλο πλήθος.

Σαράντα παλικάρια από τη Λεβαδιά. Κίνησαν να πατήσουνε την Τροπολιτσά. Βασιλικός πλατύφυλλος με τα σαράντα φύλλα, σαράντα σ’ αγαπήσανε και ’γώ πάλι σε πήρα | Δώδεκα χρόνια αρματολός, σαράντα χρόνια κλέφτης | Σαράντα να τα μοιραστούν, τα όμορφά σου κάλλη, όλες θα γίνουν όμορφες, κι όμορφη θα ‘σαι πάλι.

Στα θρησκευτικά κείμενα και μόνο ο αριθμός 40 επαναλαμβάνεται συνέχεια. Έχουμε τις Άγιες 40 Παρθενομάρτυρες, τους Άγιους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες που έδωσαν το όνομά τους σε πολλά τοπωνύμια στην Ελλάδα και στην Τουρκία, καθώς και στους Άγιους Σαράντα της Αλβανίας, έχουμε νηστεία που κρατάει σαράντα μέρες (Χριστούγεννα και Πάσχα), …και τις Σαράντα Εκκλησιές της Θράκης κτλ.

Στα της Τουρκίας επίσης, ο αριθμός σαράντα εμφανίζεται συχνά, όχι μόνο σε σχέση με το επίσημο Ισλάμ αλλά και με μυστικιστικά τάγματα, αλλά και σε ένα σωρό καθημερινές εκφράσεις. Οι Τούρκοι ας πούμε για να πουν ότι κάποιος κωλυσιεργεί, λένε «έφερε νερό από σαράντα ποτάμια».

Με αφορμή το 40 βέβαια, θυμήθηκα τα …παρά ένα τεσσαράκοντα σκαλοπάτια (”39 steps”) του Χίτσκοκ, και φυσικά την φράση παρά μια τεσσαράκοντα, που στο βικιλεξικό δίνει τον εξής ορισμό

Ο αριθμός των πληγών που προβλέπονταν από τον Ιουδαϊκό νόμο ως ποινή ήταν 40, καθώς το 40 ήταν ιερό νούμερο.
Επειδή με το πέρασμα του χρόνου στις σωματικές τιμωρίες χρησιμοποιούνταν το φραγγέλιο, το οποίο είχε συνήθως 3 απολήξεις, -και το 13 ήταν επίσης ιερό νούμερο στον Ιουδαϊσμό-, δινόταν 13 χτυπήματα με το φραγγέλιο δηλαδή 13 επί 3 = 39 χτυπήματα, 40 πληγές πλην μίας.

Σύμφωνα με μιαν άλλη ερμηνεία, δινόταν 13 χτυπήματα με το φραγγέλιο, ώστε οι πληγές να μην υπερβούν κατά λάθος τις 40 (13 * 3 = 39 δηλαδή 40 πληγές πλην μίας, ενώ 14 * 3 = 42)

Άλλα 40…

Σαράντα χρόνια φούρναρης, 40 πυρετός, οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες, 40 είναι και οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας που καθιερώθηκαν 1/1/1984 από την ΓΣΣΕ.

Και το έτος 2020=20+20=40

Τι κι αν περάσουμε από 40 κύματα;
Τα «Καλά Σαράντα» είναι μία καλή ευχή!

Το διάβασα στο www.nikoletakouletsiou.gr
Σχόλια

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.