Το Μπουρούντι απολύει αξιωματούχους της ΠΟΥ πριν από τις δημοσκοπήσεις στις 20 Μαΐου


Το Μπουρούντι εκδιώκει τον ανώτατο αξιωματούχο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη χώρα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές και αφού ο ΠΟΥ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τα πολιτικά συλλαλητήρια.

Μια επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών που είδε το Associated Press αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για το Μπουρούντι, Walter Kazadi Mulombo, έχει κηρυχθεί πρόσωπο non grata και πρέπει να εγκαταλείψει το έθνος της Ανατολικής Αφρικής έως την Παρασκευή. Η επιστολή αναφέρει ότι πρέπει επίσης να πάνε τρεις ειδικοί του ΠΟΥ .

Η επιστολή δεν δίνει καμία εξήγηση για τις απελάσεις. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ezechiel Nibigira έκλεισε τηλεφωνικά και ζήτησε λεπτομέρειες. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ , Mulombo, δεν απάντησε αμέσως σε τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο επικεφαλής της ΠΟΥ της Αφρικής, Matshidiso Moeti, χαρακτήρισε τον Mulombo ως «εξαιρετικά ικανό άτομο» και είπε ότι ο ΠΟΥ επικοινωνούσε με το Μπουρούντι «για να διευκρινίσει και να κατανοήσει το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε».

Την ημέρα που ξεκίνησαν οι εκλογικές εκστρατείες στο Μπουρούντι στα τέλη του περασμένου μήνα, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο εικόνες πολλών πολιτικών συγκεντρώσεων με τον Πρόεδρο Pierre Nkurunziza. Ο Moeti έστειλε μήνυμα στον επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής σχετικά με αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής του CDC της Αφρικής .

Ο επικεφαλής του CDC της Αφρικής , John Nkengasong, την Πέμπτη χαρακτήρισε τη δράση του Μπουρούντι «ατυχής» και είπε ότι τυχόν διαφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου αντί για ενέργειες που επηρεάζουν την πανδημία,

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πετάξουμε τον ΠΟΥ », είπε στους δημοσιογράφους. «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να κερδηθεί με συντονισμένο τρόπο και ο συντονισμός είναι το κλειδί. Χρειαζόμαστε απόλυτα τεχνογνωσία. … Ενθαρρύνουμε τις χώρες να κάνουν το σωστό. ”

Το Μπουρούντι έχει 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, αλλά ορισμένοι πολίτες και άλλοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι υπάρχουν περισσότερα. Οι αρχές έχουν κατηγορηθεί ότι υποτιμούν τον ιό και βασίζονται στη θεϊκή προστασία, ενώ οι ομάδες δικαιωμάτων έχουν ισχυριστεί άθλιες συνθήκες και έλλειψη πρόσβασης σε εγκαταστάσεις καραντίνας.

Το Μπουρούντι χρησιμοποιεί περιορισμούς ιών για να περιορίσει τους εκλογικούς παρατηρητές, ωστόσο, λέγοντας στο περιφερειακό μπλοκ της Ανατολικής Αφρικής ότι οποιοσδήποτε άφιξη αλλοδαπών θα αντιμετωπίσει καραντίνα 14 ημερών. Οι εκλογές είναι 20 Μαΐου.

Η διεξαγωγή ψηφοφορίας που επιτρέπει την εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να καταστήσει «εξαιρετικά δύσκολο» για μια χώρα να τον συγκρατήσει αργότερα, δήλωσε ο επικεφαλής του CDC της Αφρικής . «Εάν διεξαχθούν εκλογές που περιορίζουν το χώρο για να έρθουν όλοι μαζί, είναι εντάξει. Αλλά αν δεν μπορείτε να το διασφαλίσετε αυτό … τότε θα σας θέσει σε κίνδυνο. ”

Οι προηγούμενες εκλογές του Μπουρούντι το 2015 προκάλεσαν θανατηφόρες πολιτικές αναταραχές καθώς ο Νκουρουνζίζα έτρεξε με επιτυχία για τρίτη θητεία που ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν έχει δικαίωμα να συνεχίσει. Αυτή τη φορά δεν τρέχει, αλλά επικριτές κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα ότι στοχεύει το ηγετικό κόμμα της αντιπολίτευσης και τους υποστηρικτές του πριν από την ψηφοφορία.

Ορισμένοι φοβούνται περαιτέρω αναταραχή εάν τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών αμφισβητηθούν για ισχυρισμούς για νοθεία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Μπουρούντι απελάσει έναν αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών. Κλείδισε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν από ένα χρόνο, αφού ο ΟΗΕ επανειλημμένα εξέφρασε ανησυχίες για δολοφονίες και άλλες φερόμενες καταχρήσεις μετά την ψηφοφορία του 2015.

Το Μπουρούντι έγινε επίσης η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αφού οι δικαστές του ICC ενέκριναν έρευνα για καταγγελίες για κρατικά χορηγούμενα εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια.
πηγη africanews

Σχόλια

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.