Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται για την «τέλεια καταιγίδα»

Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να αφήσει το «αποτύπωμά» της…. και στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι μετοχές των οποίων κυμαίνονται ήδη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα έναντι των ανταγωνιστών τους στις ΗΠΑ. Τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου θα μπορούσαν να δώσουν μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενδεχομένως να διευρύνουν το χάσμα με τις τράπεζες των ΗΠΑ.

Ορισμένες από τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ήταν ήδη ευάλωτες προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που προιωνίζεται ανησυχητικές εξελίξεις για τις οικονομικές τους προοπτικές. Στη Γερμανία, η Commerzbank έχει ήδη αρχίσει να αυξάνει τις προβλέψεις για την κάλυψη προβληματικών δανείων. Η HSBC Holdings έχει επίσης προειδοποιήσει για υψηλότερες προβλέψεις, ενώ ο γαλλικός όμιλος BNP Paribas έχει ήδη υποστεί πλήγμα στα έσοδα από συναλλαγές.

Οι ιταλικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με την προοπτική δραματικής αύξησης των κόκκινων δανείων, παρά τις προσπάθειες σχεδόν μίας δεκαετίας για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Οι μεγάλες τράπεζες διαχείρισης πλούτου της Ελβετίας ενδεχομένως να αποδειχθούν εξαίρεση στον ευρύτερο κανόνα, με τη UBS και την Credit Suisse να έχουν αφήσει να εννοηθεί πως αναμένουν αύξηση κερδών.

Οι μέσες τιμές για τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών σε σύγκριση με τη λογιστική τους αξίας είναι μόλις στο 50% των αντίστοιχων επιπέδων στις ΗΠΑ, στα χαμηλότερα από το 2012 κατά την εποχή κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου ανακοινώνουν αποτελέσματα σε μια εποχή γενικευμένου lockdown που έχει καταστρέψει τα έσοδα των επιχειρήσεων και έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, με έντονη αβεβαιότητα για την διάρκεια της κρίσης και τα επίπεδα οικονομικών ενισχύσεων σε κρατικό επίπεδο.

Η προσοχή θα εστιασθεί στις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ήδη βάλει στην άκρη αρκετά δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο για την κάλυψη προβληματικού χρέους.

To διάβασα στο naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG

Σχόλια

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.